
Jak zatrzymać młodość
Przypomnij sobie czasy, kiedy byłeś dzieckiem… Czy zarejestrowałeś tę najbardziej podstawową prawidłowość – że dziecko im mniej je, tym bardziej jest ruchliwe. Parametry jego przemiany materii nie pozwalają mu wysiedzieć w jednym miejscu. Łatwo zatem będzie ci zrozumieć, że w momencie przyjścia na świat twój układ trawienny był sprawny i niezwykle wydolny, zapewniając ci ogromne zasoby energii. Dopiero błędy w odżywianiu doprowadziły do osłabienia jego potencjału i utraty siły.
Co powiedziałbyś na informację, że odżywiając się we właściwy sposób jesteś w stanie odzyskać normalną aktywność układu trawiennego? Czy chciałbyś znów poczuć jak odpowiednio skomponowany posiłek dostarcza ci mocy, zapewnia siłę na długie godziny i i wprawia w ruch twoje ciało? Jeśli przez resztę życia nie chcesz zajmować się tylko mało wydajnym spalaniem kalorii, z których nie będziesz miał większego pożytku i wystarczającej energii do działania, powinieneś jadać to, co najlepiej odpowiada potrzebom organizmu człowieka.
Natura oferuje nam pokarmy, które nie różnią się liczbą kalorii, a nawet zawierają mniejszą ich liczbę, ale dostarczają kilka, a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych składników odżywczych – białek, minerałów, witamin – niż pożywienie, które stanowi podstawę typowego odżywiania współczesnego człowieka. W diecie młodości, której poświęcamy ten materiał, opiszemy pokarmy, które w swoim składzie zawierają dość związków zapewniających niezakłócony metabolizm. Wszystkie tkanki – nerwowa, mięśniowa i nabłonkowa, będą się miały znacznie lepiej i wzmocnią swoją strukturę, jeśli odżywiająca je i spajająca tkanka łączna będzie otrzymywała wszystko, czego potrzebuje.
Dieta młodości, zwana również dietą strukturalną, której twórcą jest dr Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie zdrowego żywienia i odchudzania, umożliwia powstrzymanie procesów starzenia i odmładzanie tkanek. Znajdują się w niej pokarmy zawierające odpowiednie ilości substancji niezbędnych do odżywiania i odnawiania tkanki łącznej. Pokarmy strukturalne pozwalają na dłuższe korzystanie z zawartej w nich energii. Na przykład węglowodany, które z nich przyswoisz, nie spowodują gwałtownych wahań stężenia cukru. Unikniesz wystąpienia zaraz po posiłku wysokiego stężenia glukozy, a później obniżenia. Po jedzeniu nie będziesz senny, a po krótkim czasie osłabiony i znowu głodny. W efekcie zmniejszy się ryzyko wystąpienia cukrzycy. Stosując tę dietę zmusisz do pracy swój układ trawienny, nie dopuścisz do osłabienia i zwiotczenia żołądka, dwunastnicy i jelit, a także utrzymasz w stanie odpowiedniej aktywności najważniejsze gruczoły trawienne – wątrobę i trzustkę.
Jeśli chcesz ustawicznie odmładzać swój organizm, spożywaj jak najczęściej produkty, które stanowią składniki odnawiające i wzmacniające tkanki twojego ciała. Korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Taka proporcja jest wystarczająca do tego, aby organizm otrzymał niezbędne ilości wartościowych substancji odżywczych, które zabezpieczają przed starzeniem się tkanek. Również oddziaływanie pożywienia strukturalnego na procesy przemiany materii będzie na tyle silne, ze ograniczy apetyt na bezwartościowe pokarmy i puste kalorie. Pamiętaj jednak, że ostateczny rezultat przeciwdziałania procesom starzenia będzie tym lepszy, im większą część twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne.
Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych, unikniesz jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na stan zdrowia. Nie zjesz niczego, co prowadzi u współcześnie żyjących ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych – miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest podłożem, na którym rozwijają się wszystkie te schorzenia.
Szczęśliwa trzynastka
Poniżej przedstawiamy listę pokarmów strukturalnych i wyjaśniamy z jakich powodów są one lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy, narażając się nieświadomie na schorzenia cywilizacyjne i przedwczesną starość, szczególnie, jeśli wybierane są konwencjonalne produkty rolne, potraktowane pestycydami i herbicydami. Polecamy więc te, które oznaczone są certyfikatem rolnictwa ekologicznego (zielony listek UE lub Demeter).

1. Awokado
Zawiera żelazo, fosfor, potas, miedź, duże ilości witamin, zwłaszcza witaminy E oraz beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy B3, B5, witaminy C i witaminy K. Przeciwdziała niedokrwistości. Ma rekordowe ilości potasu (600 mg w 100 g), którego niedobór jest szczególnie niebezpieczny w skłonnościach do nadciśnienia i choroby wieńcowej, zwiększając ryzyko udaru. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado wpływają korzystnie na utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu, a spore ilości lecytyny odżywiają mózg, poprawiając pamięć i koncentrację.
Jest idealne dla osób z nadwagą i skłonnością do cukrzycy, gdyż reguluje wydzielanie insuliny. Pomaga przy wrzodach. Dzięki witaminie E i glutationowi (przeciwutleniacz) zwalcza wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się organizmu. Zapobiega również zaćmie i astmie.

2. Czosnek
Jest bogaty w selen, potas, magnez, wapń, fosfor, siarkę organiczną i witaminę C. Jest także naturalnym antybiotykiem, posiadając skuteczne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zwalczając bakterie, pasożyty jelitowe i wirusy. Testy laboratoryjne wykazują, że czosnek zabija lub unieszkodliwia co najmniej 72 typy bakterii chorobotwórczych, które powodują biegunki, czerwonkę, zatrucie jadem kiełbasianym, gruźlicę, zapalenie mózgu i inne groźne choroby.
Znamy około 300 cennych związków obecnych w czosnku, z czego 10 to silne przeciwutleniacze. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, pomaga zachować zdrowy układ krążenia. Dzięki zawartość allicyny (silnej substancji bakteriobójczej wyodrębnionej z czosnku) już jeden ząbek czosnku potrafi obniżyć stężenie „złego” cholesterolu (LDL) o blisko 10%. Zawiera także adenozynę, mającą działanie przeciwzakrzepowe.
Zapobiega nowotworom, wspierając układ odpornościowy w walce z rakiem. Wg najnowszych badań składniki pokarmowe mogą mieć znaczenie w hamowaniu procesu nowotworowego na różnych jego etapach, poprzez wpływ na mutacje materiału genetycznego, stymulowanie enzymów, pomagających w wydalaniu czynników rakotwórczych bądź zwalczanie bakterii i wirusów mających znaczenie dla rozwoju nowotworów.
Pomaga we wzdęciach, działa przeciwbiegunkowo, ma działanie moczopędne i estrogenopodobne. Niszczy pasożyty jelitowe.
Czosnek wydłuża życie, pozwala zachować lepszą kondycję w podeszłym wieku oraz zapobiega starzeniu się komórek mózgowych. Można spożywać na surowo, pieczony, gotowany, suszony oraz w tabletkach.

3. Brokuł
Są bogate w wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Zawierają beta-karoten, duże ilości witaminy C i kwasu foliowego oraz witaminy B3 i B5. Zawartość siarki zapewnia im działanie przeciwwirusowe. Ponieważ mają sporo błonnika pobudzają wątrobę i mają korzystny wpływ na pracę jelit. Świetne dla odchudzających się.
Zwiększają odporność organizmu na choroby nowotworowe, szczególnie jelita grubego, płuc i sutka. Zawierają duże ilości chlorofilu, stymulującego produkcję czerwonych krwinek i zwiększającego tempo przemiany materii. Obfitują w przeciwutleniacze – kwercetynę, glutation, indole, luteinę, sulforaphan. Obniżają ciśnienie krwi.
Wybieraj brokuły ciemnozielone lub ciemnofioletowe. Spożywaj na surowo lub gotowane nie dłużej niż 3-4 minuty. Osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny spożywać ich z rybami morskimi, gdyż mogą zaburzać przyswajanie jodu.

4. Kapusta
Zawiera witaminę C, B, kwas foliowy i beta-karoten. Ponadto mnóstwo siarki, chloru, wapń, potas i jod. Doskonała na wiele problemów trawiennych i jelitowych, m. in. infekcje i owrzodzenie jelit, zapalenie okrężnicy, problemy trawienne, pasożyty. Doskonale tonizuje wątrobę. Zmniejsza kamienie żółciowe. Sok ze świeżej kapusty stosuje się w leczeniu choroby wrzodowej (Hindusi sfotografowali proces gojenia się owrzodzeń trawiennych u świnek morskich pojonych sokiem z kapusty).
W starożytnym Rzymie czczono ją jako lek na raka. Przyspiesza przemianę estrogenów, zmniejszając jego stężenie we krwi, dlatego uważa się ją za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka. Jedzenie kapusty częściej niż 1 raz w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 66%, zaś spożywanie kapusty gotowanej zabezpiecza przed zachorowaniem na raka żołądka.
Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera liczne przeciwutleniacze. Skutecznie oczyszcza skórę, dlatego nadaje się dla osób z trądzikiem.

5. Buraki
Zawierają wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan, chrom, a także kwas foliowy i witaminę C. Działają odtruwająco na przewód pokarmowy, wątrobę, jelita, pęcherzyk żółciowy i nerki (likwidują kamienie nerkowe). Pomagają przy leczeniu anemii spowodowanej niedoborem żelaza.
Mają właściwości odmładzające dzięki zawartości krzemu w połączeniu z witaminą C, co sprzyja wytwarzaniu kolagenu, jak i odbudowie kości (krzem wspomaga przyswajanie wapnia). Zmniejszają stwardnienie i zatory tętnic. Barwnik zawarty w burakach – betacyjanina skutecznie zwalcza komórki nowotworowe.

6. Marchew
Uzupełnia wapń, magnez i potas, a także żelazo, fosfor, jod i krzem. Zawiera witaminy B, C, D, E i K. Wzmacnia wątrobę i układ trawienny, wspomaga pracę nerek. Pomaga przy leczeniu owrzodzenia i stanów zapalnych żołądka oraz jelit. Zawiera składnik podobny do insuliny, dlatego powinna być w niewielkich ilościach stosowana przez diabetyków. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Jest najbogatszym źródłem jednego z najlepiej poznanych przeciwutleniaczy – beta karotenu, uważanego za istotny czynnik przeciwnowotworowy, chroniącego naczynia krwionośne, wzmacniającego odporność. Zjadanie jednej marchewki dziennie ma zmniejszać ryzyko udaru mózgu u kobiet o 68%, a ryzyko zachorowania na raka płuc o 50%. Wysokie dawki beta-karotenu pomagają zapobiegać chorobom degeneracyjnym oczu. Poprawia się zdolność widzenia w ciemności.
Zawarte w marchwi rozpuszczalne substancje włókniste wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Poprawia witalność i wigor. Doskonała dla dorastających dzieci.

7. Papryka
Dostarcza beta-karotenu, witaminy B, kwasu foliowego oraz potasu, krzemu, żelaza i magnezu. Stabilizuje ciśnienie krwi, wzmacnia krążenie i likwiduje obrzęki. Poprawia trawienie i wydzielanie soków trawiennych. Oczyszcza jelita i wątrobę. Pomaga w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych.
Jest jednym z najbogatszych (obok zielonej pietruszki i czarnych porzeczek) źródłem witaminy C (144 mg q 100 g). Pomaga w zwalczaniu przeziębień, astmy, zapaleń oskrzeli i podobnych infekcji oraz zaćmy (poprawia wzrok). Zawarte w papryce bioflawonaidy odmładzają skórę i tkankę łączną, wspomagając produkcję kolagenu w organizmie.

8. Banany
Zapewniają duże ilości wapnia, sodu, magnezu, potasu oraz tryptofanu, aminokwasu niezbędnego do wytwarzania strukturalnego białka, przeciwciał i serotoniny. Zawierają spore ilości witaminy B6, która łagodzi objawy depresji oraz bardzo istotne dla tkanki łącznej ilości witaminy C, beta-karotenu i witaminy K.
Zawarte w nich pektyny łagodzą podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, obniżają cholesterol, działają odtruwająco. Dojrzałymi owocami wyleczysz zaparcie, a zielonkawymi – biegunkę. Neutralizują kwas żołądkowy, wzmacniają błonę śluzową żołądka, będąc lekiem na wrzody, zgagę i niestrawność.
Hamują zakażenia grzybicze, obniżają ciśnienie krwi oraz stężenie homocysteiny, uszkadzającej naczynia krwionośne. Doskonałe dla dzieci i dorosłych z kiepskim apetytem.

9. Ananas
Bogaty w mangan, który jest bardzo dobrze wchłaniany (szczególnie w soku), niezbędny do utrzymania silnych kości, a co za tym idzie zapobiegania złamaniom i osteoporozie.
Dzięki zawartej w nim bromelainie ma działanie przeciwzapalne (tłumi infekcje). Poprawia trawienie, pomaga rozpuszczać zakrzepy. Działa przeciwbakteryjnie. Zawiera fitoestrogeny, zwiększające przemianę i wydalanie naturalnych estrogenów z ustroju.

10. Czarne jagody
Mają właściwości odmładzające i regenerujące tkankę łączną oraz skórę, gdyż zawierają silne przeciwutleniacze – antocyjany i proantocyjany. Zawierają beta-karoten, witaminy B, C i E oraz wapń i potas. Pomagają na anemię, zapalenie jelit i problemy ze skórą.
Wzmacniają naczynia krwionośne, mają korzystny wpływ na wzrok – hamują krótkowzroczność i chronią przed zmianami zwyrodnieniowymi siatkówki. Działają antyseptycznie. Dzięki zawartości garbników i innych składników działających ściągająco suszone jagody pomagają odciągnąć wodę z jelit, co powoduje zagęszczenie stolca, a zatem hamują biegunki. Nie tylko uszkadzają same bakterie, ale także blokują ich zdolność przylegania do ludzkich komórek.
Mrożone owoce są równie cenne jak świeże.

11. Grejpfrut
Zawiera wapń, żelazo, fosfor i potas, witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten i mnóstwo witaminy C. Pobudza krążenie, oczyszcza krew, łagodzi skutki alergii. Obniża podwyższone ciśnienie tętnicze dzięki zawartości substancji powodujących rozkurcz mięśni gładkich.
Obecny w nim kwas salicylowy wpływa dobroczynnie na stawy, rozpuszczając nadmiar wapnia.
Pektyny zawarte w miąższu grejpfruta obniżają stężenie cholesterolu i powodują cofanie się zmian miażdżycowych. Przypisuje się im działanie zapobiegawcze w raku żołądki i trzustki. Sprawdza się w leczeniu kataru, otyłości, spowolnionej pracy wątroby, problemów trawiennych i oddechowych. Czerwone zawierają silny przeciwutleniacz – likopen.

12. Wiśnie
Są owocem szczególnie polecanym w odmładzającej diecie strukturalnej, ponieważ występują w nich cenne flawonoidy, które aktywnie chronią kolagen, zapobiegając powstawaniu zmarszczek.
Oczyszczają krew, pomagają na anemię. Wskazane przy reumatyzmie, astmie, nadciśnieniu, zaparciach i skurczach. Zawierają potas, fosfor, żelazo oraz witaminy B, witaminę C i beta-karoten.
Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nadają się dla cukrzyków.
13. Pestki i nasiona
Słonecznik jest bogaty w witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, a także wapń, potas, cynk, magnez, mangan i żelazo. Dostarcza kwasów omega-3. Dzięki zawartości pektyny oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Wzmacnia wzrok, wskazany w nadwrażliwości na światło. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe, odpowiadające za sprawne funkcjonowanie najważniejszych narządów.
Pestki dyni zawierają wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, witaminy z grupy B i kwasy omega-3. Są lekiem na prostatę i skutecznie oczyszczają organizm z pasożytów. Są jednym z najbogatszych źródeł cynku, którego niedobory prowadzą do alergii, depresji i niepłodności. Cynk odpowiada za zdrowy wygląd skóry i jej elastyczność.
Siemię lniane zawiera kwasy omega-3, magnez, wapń, żelazo, potas i witaminy z grupy B oraz witaminę E. Działa oczyszczająco na jelita, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Korzystny przy schorzeniach dróg oddechowych. Wzmacnia odporność przeciwzapalną i przeciwnowotworową (rak sutka i jajników).
Widzimy zatem, że podstawowym kryterium wyboru poszczególnych składników diety młodości jest ich wartość dla organizmu. Wartościowe pożywienie ma zapewniać w naturalnej postaci, a więc najlepiej tolerowanej i przyswajanej, niezbędną komórkom ilość białka, związków mineralnych i witamin. Te ostatnie możemy uzupełniać również w formie preparatów mineralnych i witaminowych, ale ich przyswajanie i proporcje składników nie dorównują tym pochodzącym z naturalnego źródła.
Tak, jak zaznaczyliśmy na wstępie, jeśli przynajmniej 70% spożywanych przez nas pokarmów pochodzi z produktów wzmacniających strukturę tkanek, to pozostałą część jadłospisu możemy uzupełniać samodzielnie. Oddziaływanie pożywienia strukturalnego na procesy przemiany materii jest na tyle silne, że ogranicza apetyt na bezwartościowe pokarmy i puste kalorie. Jedynie osoby pragnące schudnąć lub mające problemy ze zdrowiem, takie jak za wysokie stężenie cukru lub cholesterolu, zaawansowaną osteoporozę lub komplikacje krążeniowe powinny zwiększać udział pożywienia strukturalnego w codziennych posiłkach ponad zalecane 2/3.
Do tematu diety strukturalnej jeszcze wrócimy omawiając pozostałe produkty młodości, poza warzywami i owocami. Podejmiemy także osobny temat o wspaniałych właściwościach, wymienionych także w tym artykule, przeciwutleniaczy – niezastąpionych mistrzów przedłużania życia.
Bibliografia:
- Offord, E.A. i in., Photoprotective potential of lycopene, caroten, vitamin E, vitamin C and carnosic acid in UVA irradiated human skin fibroblasts and keratinocytes, Free Radical Biology and Medicine, czerwiec 2002, nr 12, s. 1293-1303
- Carper, Jean: Food – Your Miracle Medicine, Łódź, 2008
- Graendon, Joe: Graendon’s best Miedicine, New York, 1991
- Hoffman, Ronald, MD: Tired All the Time: How to Regain Your Lost Energy, New York, 1993
- Bardadyn, Marek: Kody młodości, Poznań, 2015
- Cabot, Sandra, MD: Raw Juices Save Your Life!, Warszawa, 2015
- Dąbrowski J., Barwy tęczy na talerzu – odkryjmy na nowo pozornie już znane, 30 czerwca 2015
- Dąbrowski J., Afrodyzjak prosto z ogródka – barwy tęczy na talerzu, część II, 7 października 2015
ojej a mięso? może jakieś ryby? a co ze spiruliną? ja nie umiem żyć bez mięsa ,wiem ,że ono tworzy stany zapalne w organizmie ale ,zawsze jest to ale ,zmodyfikuję moją dietę pod kontem jedzenia tych owoców i warzyw i sprawdzę
w sumie to dosyć proste i łatwo dostępne aż się wierzyć nie chce ,że aż tak a co z mięsem? kiedy pytałem pediatry o dietę wege dla dzieci odradzał mi ja bo stwierdził ,że nie jestem w stanie dostarczyć odpowiednich ilości białka młodemu rozwijającemu się organizmowi co może zaburzyć jego rozwój